11-14 czerwca w Mrągowie odbyło się 30 jubileuszowe Sympozjum InnoDairy. Spotkanie branży mleczarskiej zostało zorganizowane przez Katedrę Mleczarstwa i Zarządzania JakościąWydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. InnoDairy tocykl wykładów, debat, prezentacji i warsztatów. Organizatorzy Sympozjum zadbali, aby jubileusz miał wyjątkową oprawę. Tym razem wydarzeniu towarzyszyły dodatkowe aktrakcje m.in. turniej bowlingowy, pokazy i warsztaty kulinarne oraz koncert zespołu Raz Dwa Trzy.
Tematem tegorocznego InnoDairy byłatechnika i technologia w przemyśle mleczarskim. W wydarzeniu wzięli udział przedstawiciele 59 zakładów mleczarskich, firm bezpośrednio związanych z branżą, a także naukowcy i entuzjaści przemysłu mleczarskiego z całego kraju.
InnoDairy było doskonałą przestrzenią do dzielenia się wiedzą, doświadczeniem, a także miejscem do nawiązania cennych kontaktów. Podczas ostatniego Sympozjum, jako Sekcja Transferu Technologii, mieliśmy okazję do zaprezentowania nowej oferty technologicznej skierowanej specjalnie do przemysłu mleczarskiego. Odwiedzający stoisko mogli poczęstować się mlecznymi prozdrowotnymi napojami fermentowanymi. Te innowacyjne produkty postały na bazie patentu, którymi autorami są naukowcy z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością dr inż. Maria Baranowska oraz dr hab. inż. Marek Aljewicz, prof. UWM.
Dziękujemy Katedrze Mleczarstwa i Zarządzania Jakością za zaproszenie i liczymy, że spotkamy się za rok.