• Realizacja zadań związanych z nadzorem nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego w trakcie pozyskiwania, wytwarzania i wprowadzania na rynek, w szczególności nad spełnianiem wymagań weterynaryjnych przez podmioty prowadzące:
- działalność w zakresie rolniczego handlu detalicznego,
- działalność marginalną, lokalną i ograniczoną,
- zakłady produkcyjne,
- działalność w zakresie pośrednictwa w obrocie produktami pochodzenia zwierzęcego,
• realizacja zadań związanych z nadzorem nad bezpieczeństwem żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, znajdujące się w rolniczym handlu detalicznym,
• realizacja zadań związanych z nadzorem nad produktami spożywczymi pochodzenia zwierzęcego w handlu, imporcie oraz przy wywozie takich produktów wraz z wystawianiem wymaganych świadectw zdrowia,
• realizacja zadań związanych z nadzorem nad badaniem urzędowym zwierząt rzeźnych i ich mięsa, mięsa zwierząt łownych i innych zwierząt przeznaczonych do spożycia przez ludzi, w tym badanie mięsa w kierunku wykrywania włośnicy w pracowni badania mięsa na obecność włośni w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Szczytnie oraz nadzór nad wykonywaniem czynności zleconych, wykonywanych przez urzędowych lekarzy weterynarii w powyższym zakresie,
• realizacja zadań w zakresie prowadzenia postępowań administracyjnych, przeprowadzanie kontroli, przygotowywanie projektów decyzji, postanowień, zaświadczeń, korespondencji urzędowej w zakresie wykonywanych zadań,
• sporządzanie dokumentacji z wykonywanych zadań, w tym protokołów, informacji, zestawień zbiorczych, sprawozdań wynikających z obowiązujących przepisów prawa,
• realizacja zadań związanych z uzupełnianiem i aktualizacją danych w systemach informatycznych, rejestrach, bazach danych podmiotów objętych nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Szczytnie, w zakresie realizowanych zadań,
• realizacja zadań w zakresie współpracy Powiatowego Lekarza Weterynarii w Szczytnie z organami służb, inspekcji, jednostek samorządu terytorialnego, laboratoriami prowadzącymi badania urzędowe i innymi instytucjami, w obszarze bezpieczeństwa żywności.