Podstawowy zakres obowiązków :
1. prowadzenie działalności szkoleniowej, doradczej, informacyjnej, upowszechnieniowej i promocyjnej w zakresie:
• systemów i technologii produkcji rolniczej,
• ekonomiki i zarządzania gospodarstwem rolnym,
• przetwórstwa i marketingu produktów rolno-spożywczych, w tym lokalnych regionalnych,
• integracji poziomej i pionowej,
• aktywizacji mieszkańców obszarów wiejskich i rozwoju przedsiębiorczości, w tym pozarolniczej,
• zasad finansowego wsparcia rolnictwa i obszarów wiejskich ze środków krajowych lub zagranicznych,
• ochrony środowiska, bioróżnorodności, zapobiegania
i adaptacji do zmian klimatu,
• zachowania dziedzictwa kulturowego i przyrodniczego wsi;
2. prowadzenie monitoringu cen płodów rolnych, środków produkcji, nawozów mineralnych;
3. upowszechnianie rolniczych informacji rynkowych;
4. prowadzenie monitoringu przebiegu prac w rolnictwie;
5. prowadzenie ksiąg rachunkowych i dokumentacji niezbędnej
w rachunkowości gospodarstw rolnych;
6. współudział w organizacji targów, wystaw, pokazów, konferencji i innych przedsięwzięć upowszechniających wiedzę rolniczą, nowe technologie produkcji i promujących produkty
i wyroby przetwórstwa rolno-spożywczego;
7. sporządzanie analiz i opracowań ekonomicznych, finansowych
i technologicznych;
8. sporządzanie planów nawozowych lub planów przechowalnictwa nawozów naturalnych;
9. sporządzanie planów działalności rolno-środowiskowo-klimatycznej, planów działalności ekologicznej;
10. sporządzanie planów przestawienia gospodarstwa rolnego na produkcję metodami ekologicznymi lub planów produkcji
w gospodarstwach ekologicznych;
11. wypełnianie wniosków lub innych dokumentów niezbędnych do ubiegania się o przyznanie pomocy finansowanej lub współfinansowanej ze środków pochodzących z funduszy Unii Europejskiej lub innych instytucji krajowych i zagranicznych.