Pieczywo

Pieczywo jest propozycją nowego produktu, który powstał na bazie mąki pozyskanej z liści kapusty pekińskiej. Innowacyjny skład produktu, oparty o nową recepturę, charakteryzuje się tym, że do wypieku chleba z mąki pszennej oraz chleba na zakwasie z mąki żytniej używa się mąki z kapusty pekińskiej.

Tytuł

Pieczywo

Twórcy rozwiązania: Krzysztof Jadwisieńczak, Ewelina Kolankowska, Iwona Konopka, Grzegorz Dąbrowski, Joanna Majkowska-Gadomska, prof. UWM, Stanisław Konopka

Forma ochrony

Rozwiązanie zgłoszono do Urzędu Patentowego - P.444926

Korzyści z zastosowania

Innowacyjne rozwiązanie pozwala na zagospodarowanie produktu odpadowego, który może posłużyć do dalszego przetwórstwa.
„Pieczywo” pozwala na rozszerzenie oferty handlowej o nowy produkt, z którego można korzystać w różnych dietach żywieniowych.

Zastosowanie rynkowe

Oferta skierowania jest do sektora rolniczego oraz przemysłu piekarniczego.

Poziom gotowości wdrożeniowej

 
 
 

TRL: VIII Demonstracja ostatecznej formy technologii

Tagi

Żywność, Rolnictwo,

Kontakt

cwo@uwm.edu.pl
+48 89 523 38 00