FUNKCJONALNY WYSOKOBIAŁKOWY DESER NA BAZIE MLEKA I MAŚLANKI

Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania wysokobiałkowego deseru funkcjonalnego na bazie mleka i maślanki. Rozwiązanie zakłada możliwość wytwarzana deseru z użyciem mleka o standardowej lub obniżonej zawartości laktozy i/lub tłuszczu, i/lub tłuszczu, i/lub z dodatkiem słodkiej maślanki. Innowacyjna technologia zakłada produkcję w pełni funkcjonalnego, prozdrowotnego deseru mlecznego, wzbogaconego o mieszankę dwóch beta-glukanów bez konieczności stosowania dodatkowych substancji stabilizujących i zagęszczających. Sposób ten charakteryzuje się tym, że do mleka lub mleka z maślanką podczas normalizacji zawartości tłuszczu i białka, dodaje się koncentrat białek serwatkowych oraz mieszankę dwóch beta-glukanów. Tak otrzymany znormalizowany surowiec podgrzewany i mieszany jest poddawany procesowi homogenizacji, sterylizacji w wyniku czego otrzymujemy innowacyjny deser o niepowtarzalnej konsystencji.

Tytuł

FUNKCJONALNY WYSOKOBIAŁKOWY DESER NA BAZIE MLEKA I MAŚLANKI

Twórcy rozwiązania: dr hab. inż. Marek Aljewicz, prof. UWM

Forma ochrony

Rozwiązanie zgłoszone do Urzędu Patentowego, numer zgłoszenia P.449731

Korzyści z zastosowania

•produkt z czystą etykietą (bez stabilizatorów i zagęszczaczy),
•działanie prozdrowotne, proponowany do zastosowania beta-glukan wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości, m.in. wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego, immunologicznego; redukuje poziom złego cholesterolu,
•innowacyjna struktura produktu – doskonały smak i tekstura - konsystencja „kaszy manny”,
•możliwość wytworzenia różnych wariantów smakowych produktu – różnorodność asortymentu,
•możliwość wzbogacenia o różnorodne związki mineralne i witaminy – idealny produkt dla dzieci i

Zastosowanie rynkowe

Rozwiązanie może być zastosowane w zakładach przemysłu mleczarskiego i/lub wytwórniach mlecznych napojów fermentowanych.

Poziom gotowości wdrożeniowej

 
 
 

VII

Tagi

Żywność,

Kontakt

cwo@uwm.edu.pl
tel.: 89 523 38 00