SPOSÓB WYTWARZANIA TWAROGÓW SMAŻONYCH

Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania twarogów smażonych, które są wyrobami przeznaczonymi do bezpośredniego spożycia oraz mogą być wykorzystywane do dalszego przetwórstwa spożywczego. Sposób wytwarzania twarogów smażonych polega na rozdrobnieniu twarogu i dodaniu do niego preparatu enzymatycznego transglutaminazy, po uprzedniej korekcie kwasowości twarogu, umożliwiającej przeprowadzenie reakcji enzymatycznych. Masa twarogowa poddawana jest dojrzewaniu. Po tym etapie możliwe jest ewentualne dodanie do masy twarogowej dodatków smakowych i/lub zapachowych oraz normalizacja zawartości tłuszczu i wody. Następnie masa poddawana jest ogrzewaniu, pakowaniu w opakowania jednostkowe i chłodzeniu.

Tytuł

SPOSÓB WYTWARZANIA TWAROGÓW SMAŻONYCH

Twórcy rozwiązania: Krzysztof Bohdziewicz, Oskar Michał Brożek, Katarzyna Kiełczewska

Forma ochrony

Rozwiązanie zostało zgłoszone wnioskiem o udzielenie patentu w Urzędzie Patentowym RP i uzyskało patent decyzja UP RP z dnia 14.06.2023 r.

Korzyści z zastosowania

Zastosowanie transglutaminazy w produkcji sera smażonego jako dodatku funkcjonalnego modyfikuje cechy reologiczne i sensoryczne gotowego produktu. Sięgając zatem po produkty tradycyjne a jednocześnie wyprodukowane w technologii wykorzystującej nowe rozwiązania łączymy tradycje z innowacja.

Zastosowanie rynkowe

Rozwiązanie może być stosowane zarówno przez duże zakłady (przemysłowe), mleczarnie jak i indywidualnych producentów, ponieważ proces może być realizowany od prawie
kuchennego wyposażenia. Zakłady posiadające linie produkcyjna nie ponoszą kosztów związanych z jej wdrożeniem.

Poziom gotowości wdrożeniowej

 
 
 

TRL: VIII Demonstracja ostatecznej formy technologii

Tagi

Żywność,

Kontakt

cwo@uwm.edu.pl
+ 48 89 523 38 00