Przedmiotem wynalazku jest sposób wytwarzania wysokobiałkowego deseru funkcjonalnego na bazie mleka i maślanki. Rozwiązanie zakłada możliwość wytwarzana deseru z użyciem mleka o standardowej lub obniżonej zawartości laktozy i/lub tłuszczu, i/lub tłuszczu, i/lub z dodatkiem słodkiej maślanki. Innowacyjna technologia zakłada produkcję w pełni funkcjonalnego, prozdrowotnego deseru mlecznego, wzbogaconego o mieszankę dwóch beta-glukanów bez konieczności stosowania dodatkowych substancji stabilizujących i zagęszczających. Sposób ten charakteryzuje się tym, że do mleka lub mleka z maślanką podczas normalizacji zawartości tłuszczu i białka, dodaje się koncentrat białek serwatkowych oraz mieszankę dwóch beta-glukanów. Tak otrzymany znormalizowany surowiec podgrzewany i mieszany jest poddawany procesowi homogenizacji, sterylizacji w wyniku czego otrzymujemy innowacyjny deser o niepowtarzalnej konsystencji.