Zapotrzebowanie rynku oraz wieloletnie doświadczenie z zakresu analizy żywności skłoniły Zespół Biochemii Medycznej, Katedry Biochemii UWM do opracowania preparatu odżywczego specjalnego przeznaczenia dla dzieci, ze szczególnym uwzględnieniem dzieci ze zdiagnozowanym zespołem zaburzeń autystycznych (ASD) oraz alergią pokarmową. Według danych literaturowych, spektrum zaburzeń autystycznych (ASD) jest zaburzeniem rozwojowym, które najczęściej ujawnia się w pierwszych latach życia dziecka. osoby chore na autyzm wykazują nieprawidłowe zachowania w interakcjach społecznych oraz problemy komunikacyjne. Z roku na rok zwiększa się zachorowalność na autyzm i można już mówić o epidemii tej choroby. Częstym schorzeniem współistniejącym z autyzmem jest alergia pokarmowa dziecka. Najnowsze badania pokazują korelację pomiędzy przyjmowanym pokarmem, zmianami w obrębie przewodu pokarmowego, nadmierną stymulacją układu immunologicznego a nieprawidłowościami neurologicznymi, co w konsekwencji może także prowadzić do występowania lub zaostrzenia objawów autyzmu. Opracowany preparat pozbawiony jest głównych alergenów pokarmowych i charakteryzuje się wysoką zawartością odżywczą i przyswajalnością składników pokarmowych. Oprócz korzystnego składu, jego formuła będzie także charakteryzować się obniżoną zawartością białek o właściwościach opioidowych niewskazanych do spożycia przez dzieci.