Dżem owocowy i sposób otrzymywania dżemu owocowego

Przedmiotem wynalazku jest dżem owocowy z owoców aktinidii ostrolistnej (mini kiwi) oraz sposób wytwarzania dżemu

Tytuł

Dżem owocowy i sposób otrzymywania dżemu owocowego

Twórcy rozwiązania: Anna Adriana Bieniek

Forma ochrony

patent nr 238143

Korzyści z zastosowania

W dżemie dereniowo-aktinidiowym głównymi komponentami są owoce derenia jadalnego i aktinidii ostrolistnej – mini kiwi o dużych właściwościach prozdrowotnych.
Dżem owocowy składa się z owoców, które stanowią minimum 60% wsadu (dereń, aktinidia, jabłko), cukier, zagęszczony sokiem cytrynowym, dodatki do smaku: imbir, cynamon i owoce cytryńca chińskiego.
Sposób wytwarzania dżemu owocowego charakteryzuje się tym, że umyte owoce (dereń, jabłka) podgrzewa się w niewielkiej ilości wody do momentu zagotowania, po czym wodę z wyciekłym z owoców sokiem odcedza się, usuwa się pestki i do miąższu dodaje się oczyszczone owoce aktinidii, cukier oraz dodatki korygujące smak w postaci zagęszczonego soku cytrynowego, imbir, cynamon i owoce cytryńca chińskiego. Całość gotuje się przez ok. 20 – 30 minut, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie rozlewa się do opakowań i pasteryzuje.

Zastosowanie rynkowe

przemysł spożywczy

Poziom gotowości wdrożeniowej

 
 
 

3/3 Opracowano skład dżemu i sposób wytwarzania

Tagi

Żywność,

Kontakt

cwo@uwm.edu.pl
+48 89 523 38 00